prijs Cobaty

2020

De Prijs Cobaty 2020 werd uitgereikt aan Franstalige studenten in de architectuur.

Justine Lecompte voor haar eindwerk « Jarohiti, le paysage productif islandais. », ingediend op de « Faculté LOCI de l’Université Catholique de Louvain ».

Céline Lienart voor haar eindwerk « Le Macrolot – favorable aux pratiques en intra-lot ? Etude de cas sur Lyon confluence. », ingediend op de « Faculté d’Architecture et d’Urbanisme de l’Université de Mons ».

Alexandra Marion en Nicolas Sougnez voor hun eindwerk « Reconversion d’un bâtiment à Charleroi en école des arts graphiques : ancien siège de la Société Générale de Banque, bvd Tirou (1971). », ingediend op de « Faculté d’Architecture de l’Université de Liège ».

Théo Lanneau voor zijn eindwerk « Bad times in Detroit », ingediend op de « Faculté d’Architecture La Cambre Horta de l’Université Libre de Bruxelles ».

2014

De Prijs Cobaty 2014 bekroonde dit jaar studenten van Nederlandstalige universiteiten als erkenning voor hun uitmuntende masterproeven. Op de debatmaaltijd van 25 november 2014 werden de vier laureaten hiervoor in de bloemetjes gezet.

Renée Callens, Universiteit Gent, voor haar masterproef tot het behalen van haar Master in de Ingenieurswetenschappen: « Definitie van het einde van de levensduur van het beton blootgesteld aan wapeningscorrosie en effect hiervan op de milieuscore van het beton. »


Glenn De Valck en Glenn Thierens
, VUB, voor hun masterproef tot het behalen van hun Master in de Ingenieurswetenschappen:
« Feasibility of upscaling and implementing self-healing concrete in real-life applications. »

Arne Peys, KU Leuven, voor zijn masterproef tot het behalen van zijn Master in de Ingenieurswetenschappen:
« Inorganic polymers from abundant natural resources as an inexpensive binder in building materials. »

Prijs Cobaty internationaal 2014

De Prijs Cobaty Internationaal 2014 werd overhandigd door de Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, Dhr. Didier Reynders, op 28 januari 2014 aan Charaf Eddine FQIH BERRADA, Voorzitter van Cobaty Marokko. De ceremonie vond plaats in het Sint-Annakasteel in aanwezigheid van Dhr. Samir ADDAHRE, Ambassadeur van Marokko. Deze ceremonie werd opgeluisterd door een Marokkaanse delegatie van een 10-tal cobatysten en een 100-tal Cobaty leden.

2013

De Prijs Cobaty 2013, die ditmaal Franstalige studenten wenste te belonen voor hun uitstekende eindwerken, werd op de debatmaaltijd van 22 oktober 2013 uitgereikt. Dankzij een goede samenwerking met de rectoren van de Franstalige universiteiten, werd de Prijs Cobaty 2013 overhandigd aan Elise Hendrickx, Marine Penders en Bertrand Fransolet.

Elise Hendrickx, Vrije Universiteit Brussel:
« Het ontwerp van gebouwschillen in ETFE kussens: specifieke toepassing bij linkergvels. »

Marine Penders, Université de Liège:
« Energetische renovatie van wijken. Strategische integratie van hernieuwbare energie met het oog op het bereiken van nul-energie. »

Bertrand Fransolet, Université Catholique de Louvain:
« Validatie van een vereenvoudigde dynamische en thermische berekeningstool en de invloed van de thermische inertie op de gebruiksfase van een tertiair gebouw. »

1984 - 2002

In 1984, het jaar van de 10de verjaardag van de stichting van de vereniging, werd beslist een Prijs Cobaty in te stellen, bestemd om de auteur of auteurs van een opmerkelijk werk in verband met de bouw te belonen of ook om een persoon te belonen voor het geheel van zijn bedrijvigheid. De prijswinnaar wordt buiten de leden van Cobaty gekozen. Deze prijs, die bijdraagt tot de uitstraling van de vereniging, wordt in principe om de 2 jaar toegekend.

In 1984 werd deze prijs aan de Minister van Verkeerswezen, Herman DE CROO, toegekend voor de architecturale waarde en de integratie van de kunst in de Brusselse metro, die door de M.I.V.B. beheerd wordt. In 1987 werd de prijs toegekend aan de heer René PECHERE, tuin- en landschapsarchitect, voor zijn actie en zijn voorbeeldig werk dat hij zowel in België als in Frankrijk verwezenlijkt heeft. In 1991 werd de prijs postuum toegekend aan de architekt Léon STYNEN voor zijn actie in het onderwijs, voor zijn beroepsbekwaamheid als Eerste Voorzitter van de Raad van de Orde en voor de kwaliteit en het belang van zijn architecturale werk. De Prijs van de 20e verjaardag werd in 1994 toegekend aan de heer François SCHUYTEN, ter ere van zijn grafisch, schilderkundig, tekenkundig en decoratief werk, dat bijgedragen heeft tot de uitstraling van de artistieke expressie in de bouw.

In 1999 werd de Prijs toegekend aan de heer Philippe FLAMME, voor zijn bijdrage «Architectuur en Overheidsopdrachten» opgesteld op vraag van en uitgegeven door de Koning Boudewijnstichting.

De Prijs Cobaty 2002 met als thema «Milieuvriendelijke Innovatie in de Bouwsector» werd uitgereikt aan de architecten Philippe LAMBERT, Olivier MESSIAEN en Vincent SZPIRER voor hun project « Verbouwing van het kinderdagverblijf ”Impératrice Charlotte” ».